HOOFDSTUK II

Weer was het geniale geest van Newton die voor de eerste keer een verklaring gaf van de overal waarneembare overvloed van kleuren. Hier volgt een beschrijving van een van de experimenten van Newton in zijn eigen woorden:

“In het jaar 1666 (omstreeks welke tijd ik mij toelegde op het slijpen van optisch glaswerk anders dan van sferische vorm), vervaardigde ik een driehoekig glazen prisma om hiermee het beroemde kleurenverschijnsel te bestuderen. Daartoe maakte ik mijn kamer donker en maakte een kleine opening in een de vensterluiken, zodat een bruikbare hoeveelheid zonnelicht kon binnentreden. Ik plaatste het prisma zodanig in het binnentredende zonlicht dat het licht daarna naar de tegenoverliggende wand gebroken werd. Het was in het begin een zeer aangename tijdspassering de hierbij verkregen levendige en sterke kleuren te bezien."